Handla billig mat med kort datum

Mycket av den mat som slängs är helt riktig och begreppet ”kort datum” misstolkas av många.

Så här handlar du billig mat med kort datum.

Hur fungerar matsmart.se?

Matsmart är ett företag som arbetar för att minska matsvinnet i Sverige. Det gör dom genom att köpa upp mat som med stor sannolik annars hade slängts.

Köp mat med kort datum på Matsmart.se här

Maten kommer från vanliga matvaruaffärer och hamnar hos Matsmart på grund av att Bäst före datumet ligger nära i tiden eller till och med har passerat, för att en säsongsvara utgått ur det ordinarie sortimentet eller för att en produkt har fått en ny förpackning.

Det kan även handla om feltryck på olika produkter, som gör att informationen på förpackningen bli missvisande för innehållet.

Matsmart köper dessa produkter och lägger sedan in dom i sitt sortiment i nätbutiken. Kunderna kan då handla samma mat som finns i matvarubutikerna men till ett billigare pris.

Priserna sätts ned mellan 20–90%, beroende på produkt och orsak. Man får alltså samma produkter till ett billigare pris, samtidigt som man räddar tonvis med mat från att slängas och man bidrar på så vis till ett minskat matsvinn.

Vad är kort datum?

Alla ätbara produkter måste förses med ett så kallat ”bäst före datum”. Datumet på förpackningen fungerar som en slags garanti från producenten till kunden att innehållet håller samma kvalitet som när det tillverkades. Det betyder alltså inte, som många tror, att produkten inte går att äta när datumet har passerat.

Köp mat med kort datum på Matsmart.se här

Många produkter kan faktiskt hålla i flera år, eller åtminstone i flera månader, efter att bäst före datumet har passerat och det finns ett enkelt sätt att ta reda på det utan att bry sig om siffrorna på förpackningen.

Har man en vara med passerat utgångsdatum kan man både lukta, känna och smaka på produkten utan att det skulle vara något farligt med det. Upplever man inget konstigt vare sig gällande smak, lukt eller konsistens är det ingen fara att äta av den, även om bäst före datumet var för längesen.

5 frågor och svar

Hur gör man för att handla billig mat med kort datum?

Matsmart har inga fysiska butiker utan finns enbart som nätbutik. För att handla går man in på matsmart.se och lägger dom varor man önskar köpa i kundvagnen varpå dessa skickas hem i postpaket

Varför är priserna så låga?

Matsmart erbjuder låga priser eftersom många varor har ett kort datum eller redan har passerat sitt bäst före datum.

Blir inte maten dålig under leveransen?

Nej, Matsmart levererar inga färskvaror eller sådant som behöver förvaras i kyl eller frys. Produkterna man har handlat klarar sig därför fint under leveransen.

Varför är det bra att handla varor med kort datum?

Genom att handla och använda produkter med kort datum, men som går alldeles utmärkt att äta ändå, minskar man matsvinnet och bidrar till en mer hållbar miljö.

Hur mycket pengar sparar man genom att handla mat med kort datum?

Har varan ett väldigt kort datum eller redan passerat bäst före kan man spara upp till 90% jämfört med ordinarie pris i butik.

Köp mat med kort datum på Matsmart.se här

Erbjudande:Utbud:
coop matkasseGI-Boxen

Färdiglagade & nyttiga rätter - Direkt till dörren
Se Utbud
klaramaten logaSimple Feast:

* Växtbaserade rätter
* Veganskt
* 10 min att tillaga
Se utbud
coop matkasseCoop

Matkassar och mat direkt till dörren
Se Utbud
klaramaten logaCity Gross

Matkasse med möjlighet att köpa varor online
Se utbud
mat.seEco Viva:
Prisbelönt ekologisk matkasse
* Med välkomstrabatt
Se utbud
mat.seMathem

Matbutik med utkörning
Se utbud